Çocuklarda Zehirlenme ve Yanıklara Dikkat

“BEBEK VE ÇOCUKLARDA ZEHİRLENME VE YANIKLARA DİKKAT”…

Bebek ve çocukların maruz kaldığı ev kazalarının yüzde 34.3’ünün zehirlenme, yanık ve yangınlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada;

“Tüm ilaç, kimyasal ve temizlik maddelerini bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve orijinal kaplarında saklayın. Su, süt, kola ve yoğurt kaplarını, bu maddelerin saklanması amacıyla kullanmayın. Unutmayın yaptığınız bu kap değişikliği bebek veya çocuğunuz tarafından bilinmemekte ve onlar için çok büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Evinizde zehirli bitki bulundurmayın.Hava gazı ve soba zehirlenmelerine karşı önlemlerinizi alın.

Kızgın bir soba, birkaç dakikalığına bebek veya çocuğun yakınına bırakılan içi kaynar su dolu bardak, çaydanlık, tencere, yanan bir ütü ile bebek veya çocukların ulaşabileceği yerlerde bulunan kibrit, çakmak ve ocaklar çok büyük kaza ve yangınlara yol açmaktadır. Aile ve bebek bakıcılarının bu konuda çok duyarlı, dikkatli ve özenli olmaları gerekiyor.

Genellikle dikkate alınmayan bir tehlike kaynağı da elektriktir ve çocuklar için çok büyük kazalara neden olur. 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne, ‘bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların’ yüzde 6.9’u elektrik çarpmalarına bağlıdır.

Bu nedenle; evde açık elektrik kabloları bırakılmamalı, tesisat düzenli olarak gözden geçirilmeli, elektrik prizleri kapatılmalı veya bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlere monte edilmeli, elektrikli ev aletlerinin bebek ve çocukların sağlığına yönelik sayısız risk taşıdığı unutulmamalıdır.

Ateşli silahlar, bebek ve çocukların sağlık ve yaşamlarına yönelik çok önemli riskleri beraberinde getiriyor. Evinizde ateşli silah varsa; silahı boş saklayın ve emniyetini sürekli kapalı tutun. Silahları bebek ve çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. Kurşunları silahtan ayrı olarak saklayın. Ateşli silahınızı bebek veya çocuğunuzun yanında kesinlikle çıkarmayın ve temizlemeyin” denildi.