Ev Kazalarından Korunmak İçin

Çocuklarının kazalardan korunmasını ve evlerinin güvenli olmasını kim istemez. Kazaları önlemenin yolu, kazaların oluş şekillerini anlamaktan geçer.

Yapılan araştırmalar, ev kazalarının ebeveynlerin veya çocukların yorgun, dikkatsiz oldukları zamanlarda veya işleri acele halletmeye çalıştıkları durumlarda daha fazla olduğunu göstermektedir. Annelerin hamile oldukları, aybaşı dönemlerinin başlangıcında veya çok yorgun oldukları dönemler kazaların en çok görüldüğü dönemlerdir. Çokukların yorgun, aç veya huzursuz oldukları sırada daha çok kazaya maruz kaldığı da bilinmektedir.
Yorgun olmaktan, aybaşı dönemlerinizden veya çocukların acıkmasından kaçınılamayacağına göre bu gibi durumlarda kaza riskinin fazla olduğunu bilmek ve daha dikkatli davranmak zorundayız.

Kazaların genellikle çocuğun yalnız bırakıldığı anlarda oluştuğu bilinmektedir. Çocuğumuzu sürekli gözlemlememiz de olanaksız olduğuna göre ne yapacağız?

Kaza risklerini azaltmak için yapılması gerekenleri kısa notlar halinde ilerde öğreneceğiz ama şu unutulmamalıdır ki kazaları önlemek için göstereceğimiz küçük çabalar, en çok sevdiğimiz kişileri geri dönülmez felaketlerden koruyacaktır.

STRESTEN KAÇINMA
Stresli ve yorgun olduğunuzda evdeki tansiyonu olabildiğince düşürmeye çalışın. Bu size olayları kontrol altına alabilmeniz ve rutine dönebilmeniz için yardımcı olacaktır. Yemek zamanları sakinleşmek için uygun zamanlardır. Küçüğün karnı doyar, neşesi yerine gelir.
Çocuğun yanında tartışmayın. Evdeki stresin yükselmesi çocuğun stresinin de tetiklenmesine neden olur.

Yorgun ve stresli olduğunuzda evdeki güvenlik tedbirlerinin tam olması bir kat daha önem kazanır. Çok yorgun olduğunuzda küçüğün mutfağa veya banyoya girdiğini farkedemeyebilirsiniz. Banyoda ne yaptığını kontrol etmeye dermanınız olmayabilir. Tepkileriniz ve algılarınız yavaşlar. Bu durumda mutfağın veya banyonun kapısının kapalı tutulması daha bir önem kazanacaktır.

GÜNÜN TEHLİKELİ SAATLERİ
Kazalar genellikle sabah erken ve akşam üzeri evdeki faaliyetin maksimum olduğu saatlerde olmaktadır. Sabah evdekiler işe, okula, kreşe yetişmeye çalışmaktadır. Akşamları da işten, okuldan yorgun dönülmüştür ve yemek telaşı başlamıştır. Dikkat en tehlikeli saatler.
Tehlikeli saatlerinizi programlayın, işlerinizi planlı ve düzenli yapmaya çalışın. Bağırıp çağırmaktan ve tansiyonu yükseltmekten kaçının. Gerekirse sakinleşmek için kendinize ve çocuğunuza birkaç dakika zaman ayırın.
İpuçları:
Kahvaltı malzemenizi akşamdan hazırlayın.
Giysileri akşamdan hazırlayın
İlk olarak çocuğu giydirin
Çocuğun uyanmasından önce siz uyanmış olun.
Çocuğun uyuyup gecikmesine izin vermeyin. Acele etmenizi gerektirecek kadar zamana sıkışmayın.
Çocuğu uyanır uyanmaz kahvaltıya oturacak kadar geç kaldırmayın. Kahvaltısını rahat yapabileceği bir zaman tanıyın.
Günü bir programa oturtun ve bunu titizlikle uygulayın. Çocuk yapacaklarının sırasını öğrenecek ve buna uyacaktır. Giyinmeyi ve dişlerini fırçalamayı kendisinin yapması için ona destek olun.

Akşam ve yatma zamanı zor saatlerdendir. Çocuğun biran önce yatması ve büyüklerin kendilerine zaman ayırması istenir. Çocukların çoğu da yatağa çekilmeden önce büyüklerden maksimum ilgiyi bekler.

En iyi yol yine bir rutin oluşturmaktır. Çocuğa kısa fakat yoğun bir zaman ayırdıktan sonra sonra yatırın. Çocuklar gün sonunda yorgun olurlar. Yatma saatini az uzatırsanız kolayca uyuyacaktır. Yatmadan önce ılık bir duş uyumasına yardımcı olur.

Yaramaz Çocuklar:
Bazı çocuklar diğerlerinden daha haşarıdır. Çocuğunuzun zor sakinleşen, yaramazlığa meraklı olduğunu biliyorsanız daha dikkatli olmalısınız.

GÜVENLİ EV
Evinizi güvenli hale getirmekle olası kaza riskini azaltacağınızı bilmelisiniz. Güvenli bir evin maliyeti kazaların maliyetinden çok düşüktür bunu unutmayın. Hiçbirşey çocuğunuzun veya sizin canınızdan daha değerli olamaz.

Mutfak:
Bütün kimyasalları ve deterjanları çocuğun ulaşamayacağı ve mümkünse kilitli dolaplarda saklayın
Deterjan ve kimyasalları asla etiketsiz şişelere veya yiyecek-içecek kaplarına koymayın
Tencere-tava saplarını ocağın arkasına gelecek şekilde yerleştirin.
Çocuğun ocak veya fırın düğmeleriyle oynamasına izin vermeyin
Fırın yanarken çocuğunuzu uzak tutun.
Kızartma yapılırken tavanın yanından asla ayrılmayın.
Yemek pişirirken çocuğunuzu sandalyesine ya da sıcak tencerelere ulaşamayacağı bir yerde tutun. Masaya gelen sıcak kaba ulaşamayacağından emin olun.
Çocuğun çöp kovasına ulaşamayacağına emin olun.
Elektrikli cihazları (fritöz, kızrtma makinesi, blander vs.) kullanmadığınızda fişten çekin.
Kaygan zeminlere engel olun, yerleri ıslak bırakmayın.
Çocuğun asılıp çekebileceği uzun masa örtüsü kullanmayın.
Kesici aletleri çocuğun ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin.
Çocuğun uzanıp alabileceği ağır tencerleri tezgahta bırakmayın.
Bir yangın söndürücü battaniye ve yangın söndürme tüpü bulundurun.
Alt dolaplarda cam veya porselen malzeme bulundurmayın.
Kazaları önlemek için mutfağınızı temiz ve düzenli tutun.