Bu yönetmelik için daha kaç ölüm beklenecek?

Vitaminler, bebek mamaları ve tedavi amaçlı bir çok ürünün Tarım Bakanlığı'ndan ruhsat alıyor ve kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılıyor.

Bitkisel ve zararsız oldukları iddia edilen ürünlerin, gerek medya gerekse internet yoluyla tanıtımlarının yapıldığına işaret eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sendikalarının, kurulduğu günden bu yana bitkisel ilaçların Tarım Bakanlığından değil, Sağlık Bakanlığından ruhsat alması gerektiğini ve internet üzerinden satışların yasaklanması gerektiğini vurguladığını ifade etti.

''İster bitkisel ister kimyasal olsun ilaç, ilaçtır'' diyen Saydan, ilacın yetkisi ve denetiminden sorumlu tek bakanlığın Türkiye'de Sağlık Bakanlığı olduğuna dikkat çekti.

Saydan, şunları kaydetti:

''TEİS olarak kuruluşumuzdan beri, ilacın sadece eczanelerden ve eczacılar tarafından verilmesi gereken bir ürün olduğunu vurguladık. Bitkisel olması, onun zehir olduğunu unutturmasın dedik. Son yıllarda vitaminler, bebek mamaları ve bunların yanı sıra tedavi amaçlı birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığından onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız vatandaşa satılmaktadır. Bu yüzden bitkisel ilaçların Tarım Bakanlığından değil, Sağlık Bakanlığından ruhsat alması gerektiğini ve internet üzerinden satışların yasaklanması gerektiğini söyledik. Ancak sesimize kulak tıkayanlar göz göre göre yaşanan bu ölümlere halen seyirci kalmaktadırlar. Üstelik daha önce de gördüğümüz gibi maalesef yine can kaybı yaşanmadıkça bu ilaçlar toplatılmamaktadır.

Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan bir habere göre, Sağlık Bakanlığı Bitkisel İlaçlar Yönetmeliği hazırlamaktadır. Sendikamız kurulalı 4 yıl oldu ve biz 4 yıldır medyada zayıflama ilaçları yüzünden gerçekleşen ölümleri izlemekteyiz. Bu kadar zaman geçmesine rağmen Bakanlık daha yeni yönetmelik hazırladıklarını duyuruyor.

DAHA KAÇ ÖLÜM?
Soruyoruz: Sağlık Bakanlığı bu yönetmeliği hayata geçirmek için, daha kaç yıl ya da daha kaç ölüm bekleyecek?''

İnternet üzerinden yapılan satışlarla ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Saydan, ''Asıl tehdit budur. Bu tehdide 'dur' demek için Sağlık Bakanlığınca halen çıkarılması için çalışılan yönetmeliğin bir an evvel çıkarılması gerekmekte ve bu yönetmelikle ilaç ve ilaç benzeri tedavi fonksiyonu olan bütün ürünlerin internet üzerinden satışının ivedilikle yasaklanması ve yaptırımı ağır cezalar getirilmesi hükümleri getirilmelidir'' dedi.