Tasarruflu Pil Kullanımı

Teknolojik ciazlar hayatımızın heryanına girdikçe elektrik faturalarımız çok arttı. Fakat bu cihazların çoğunun bir de pil gideri var. Devede kulak demeyin: Hem alışverişte hem de piller için kullanılan toksik maddelerin çevreye verdiği zararlarda pil kullanmı kendi ölçülerine göre azımsanmayacak bir yer tutabiliyor. Tabii pil kulanımı ile ilgili pek çok alternatifimiz olduğu için doğrusunu seçmek bir tasarruf yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada kabaca şarjlı ve şarjsız iki pil tipinden hangisini seçeceğimizi bilmek pil tasarrufu sağlamak için yeterli. Bunun için pillerin özelliklerine göz atarsak şarjlı piller ilk satın alma sırasında çok masraflılar. Fakat yaklaşık 1000 defa şarj edilerek toplam değerde rakiplerini katlıyorlar.

Satın alırken 15-20 katı para öderken 1000 katı bir performans hiç te fena değil. Üstelik her bir şarjı normal pillerin çoğundan daha uzun dayanıyor. Böyle baktığımızda çok avantajlı görünüyorlar. Ancak bu herzaman geçerli olmayabiliyor. Örneğin standart bir tv kumandası için şarjlı pil almak gerçekte son derece anlamsız. Standart bir pil zaten 1 senelik bir dayanım gösteriyor.

Şarjlı bir pil tekrar şarj edilene kadar iki katı süreyle hizmet edebilse bile neden 2 katı bir iş için 15-20 katı bir harcama yapasınız. Hiç te tasarruflu sayılmaz. Üstelik şarjlı piller de diğerleri gibi zamanla korozyona uğrayabiliyor; şarj özelliklerini kaybedebiliyorlar. Bu şartlar altında şarj cihazında kullanılacak 2-3 çift standart pil bir çift şarjlı pilden çok daha tasarruflu gözüküyor.

Yine de şarjlı pillerle tasarruf yapacağımız yerler de var. Bu tür pillerin ekonomik olduğu yerler ise özellikle fotoğraf makinaları, portatif cd çalarlar gibi çok enerji tüketen cihazlar. Bu tür cihaz kullanımlarında birkaç saat içinde piller bittiği için yedekli şarjlı piller bile gerekebiliyor. Böylece zamana bağlı ömürleri tükenmeden teorik olarak 1000 kere şarj etme imkanınız doğabiliyor. Tabii bu rakkamlara fazla güvenmemek gerektiği de aşikar: Çoğu şarjlı pil bu rakkamları göremeden tükeniyor. Gerçi yanlış şarjlardan etkilenmediği idda edilen ve yüksek kapasite ( kalem pil boyutunda 1.2V 2700 mAh) sunan Varta’nın yeni serisi gibi bazı pillerin zamana dayanma olasılığı var ama yine de pil paketlerinin üzerindeki rakkamlara temkinli yaklaşmakta fayda var. Gerçek değerleri bile gösterseler ya rafta ömür tüketerek ya da yanlış kullanımlarla tasarruf hesaplarınıza uymayabilirler. Yine de genel olarak paradan tasarruf yapmak istiyorsanız pil alışverişinizi cihazlarınızın elektrik harcamalarına göre düzenlemenizde büyük fayda var.


Konular